Catalogue Raisonné

Za 29 maart 2014 Tentoonstelling , Boek , Etsen

Image Title

ISBN: 97890-5325-358-8
Het boek is verkrijgbaar via Jef Van Grieken of bij de uitgeverij Pandora Publishers, Antwerp via info@pandorapublishers.eu

Na de eerste monografie over het werk van Jef Van Grieken (1983), geschreven door Marcel Duchateau, volgde er in 2000 een omvangrijk boek "De Getekende Stilte", naar aanleiding van de overzichtstentoonstelling in het C.C. A. Spinoy te Mechelen. Nadien werd er teruggeblikt op de evolutie van zijn werk tussen 2000 en 2010 in "Verbeelde leegte / Verstuivend licht". Beide werken werden geschreven en samengesteld door Johan Van Cauwenberge. Dit laatste boek behandelt enkel de acrylschilderijen en de pastels. De tijd is dus rijp om nu het grafisch oeuvre van Van Grieken te belichten.

Jef Van Grieken startte in de vroege jaren zeventig als etser met erg intimistische, moderne vanitasstillevens en verbreedde daarna zijn artistieke horizon. Na deze studieperiode komt er plots een wijziging in zijn themathiek; de aandacht voor het industriëel verval mondt uit in een album van 12 etsen "Boomse Pannen". Je mag het zeker een baken in zijn grafisch oeuvre noemen. Het werken in reeksen beviel hem zo, dat er nog verscheidene albums uitkwamen en dat had alles te maken met zijn enorme reislust in de jaren '80. De mappen "Igarapé–Manaus" en "Ushuaïa" getuigen hiervan. Deze onderwerpen hebben nog steeds zijn volle aandacht, zoals je kunt merken aan "The Magnificent Seven " en "West Pier of Brighton" Tevens werd hij vaak gevraagd om het historisch erfgoed van een stad of regio in een reeks etsen vast te leggen.

Omwille van zijn verbluffende techniek , scherp waarnemingsvermogen en de kunde om de mensen exact , trefzeker en toch met een onderkoelde gevoeligheid weer te geven, is hij ook als etser een gevraagd portrettist. In het begin zijn loopbaan oefent hij zich door zelfportretten te etsen en hij zal dit zijn verdere carrière onderhouden. Het zou echt geen verrassing zijn als hij zijn grafisch werk in deze 'oeuvre-catalogus' ook afrond met een zelfportret. Het laatste dateert immers weer al van 1999-2000.

In deze overzichtscatalogus wordt een oeuvre getoond dat zich ontvouwt in grafisch raffinement. Bovendien staan alle etsen en ex-librissen er in afgebeeld die Jef Van Grieken vanaf 1972 tot nu heeft gerealiseerd.

Jef Van Grieken startte in de vroege jaren zeventig als etser met erg intimistische, moderne vanitasstillevens en verbreedde daarna zijn artistieke horizon.

Na deze studieperiode komt er plots een wijziging in zijn themathiek; de aandacht voor het industriëel verval mondt uit in een album van 12 etsen “Boomse Pannen”.

Je mag het zeker een baken in zijn grafisch oeuvre noemen.

Het werken in reeksen beviel hem zo, dat er nog verscheidene albums uitkwamen en dat had alles te maken met zijn enorme reislust in de jaren ’80. De mappen “Igarapé–Manaus” en “Ushuaïa” getuigen hiervan.

Deze onderwerpen hebben nog steeds zijn volle aandacht, zoals je kunt merken aan “The Magnificent Seven “ en “West Pier of Brighton”

Tevens werd hij vaak gevraagd om het historisch erfgoed van een stad of regio in een reeks etsen vast te leggen.

Jakob Smits Museum – Mol
29 maart tot 18 mei '14

Overzichtstentoonstelling van de etsen met de voorstelling van de catalogue raisonné uitgegeven door Pandora-books.